Berlinere, opskrift på vores yndlings julekage.

Berlinere eller Berliner Pfannkuchen, som de rigtigt hedder, er uden sidestykke den bedste julekage. Vores danske æbleskiver er også rigtig gode, men Berlinere er en klasse for sig. Specielt hvis de fyldes med god hjemmelavet hindbærsyltetøj. Så er det jul..

Berlinere på julebordet.
Berlinere på julebordet.

Det er ganske enkelt at lave Berlinere. De består af en sød gærdej, som rulles til små kugler. Kuglerne koges i olie, trilles i sukker og fyldes med syltetøj.

Nedenstående opskrift giver 10-12 lækre Berlinere, i en størrelse der er til at bide over.

Opskrift på Berlinere

Ingredienser:

  • 1 dl mælk.
  • 25 g gær.
  • 25 g blød smør.
  • 25 g sukker.
  • 1 æg fra havens høns.
  • 250 g hvedemel.
  • En halv tsk. kardemomme, eller lidt mere efter min smag.
  • 1,5 liter olie. Alt efter grydens størrelse. (Rapsolie, bare den billige)
  • God Hjemmelavet hindbærsyltetøj, eller andet fyld efter dit ønske.

Mælken lunes til den er lillefinger varm, og gæren opløses i den lune mælk.

Tilsæt æg, smør og sukker. Rør det hele godt sammen.

Bland melet med kardemomme, og sigt det i dejen. Ælt det hele godt sammen, til dejen samler sig.

Gærdejen skal nu hæve ca. en time.

Dejen deles i 10-12 lige store klumper, og rul dem godt så de bliver kuglerunde. Læg dem på et stykke bagepapir, lad kuglerne hæve i ca. 20 minutter.

Berlinere klar til gryden.
Berlinere klar til gryden.

Kog Berlinere i olie

Imens opvarmes olien i en tykbundet gryde til den er ca. 180 grader. Brug evt. dit grill termometer til at kontrollere at temperaturen er korrekt. Temperaturen er afgørende for et god resultat. For at undgå stege os i køkkenet, koger vi vores Berlinere udenfor på vores veranda i vores hotwok.

Dej kuglerne koges i den varme olie i ca. 2 min på hver side, til de er dejligt gyldenbrune.

Berlinere koges i hotwok.
Dej kuglerne koges i en Hotwok.

Læg kuglerne på et sugende underlag, og rul dem hurtigst muligt i masser af sukker.

De skal rulles i masser af sukker.
Berlinerne skal rulles i masser af sukker.

Nu kommer den største udfordring, at fylde berlinerne med syltetøj. Vi har, helt tilfældigt, en småkage sprøjte som kan bruges til at sprøjte fyldet ind i berlinerne. Det fungere fint, det er lidt nemmere hvis fyldet er lidt flydende.

Berlinere fyldes med hjemmelavet hindbær syltetøj.
Fyldes med hjemmelavet hindbær syltetøj.

Men fortvivl ikke, man kan sagtens dyppe de friskbagte Berlinere i syltetøjet, som vi kender det med vores æbleskiver.

Så er det bare at servere de frisklavede og virkelig gode hjemmelavede Berlinere med en kop god varm kaffe.
Og husk – man kan sagtens spise æbleskiver om formiddagen og Berlinere om eftermiddagen.

Det er kun jul 2 måneder om året.

Hjemmelavede Berlinere med hindbærsyltetøj.

Advents Bord med frisklavede julekager.
Advents bord med frisklavede berlinere.

Hvad er din ynglings julekage?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *